Mr. Potato Head ose Zotit Patate do t’i hiqet titulli dhe do të quhet thjesht Patate, për të respektuar barazinë gjinore

Mr. Potato Head ose Zotit Patate do t’i hiqet titulli dhe do të quhet thjesht Patate, për të respektuar barazinë gjinore

[ad_1]

Marka e lodrës klasike po mendohet tashmë për konsumatorin modern, njoftoi të enjten prodhuesi i saj amerikan Hasbro.

Nga fundi i këtij viti, lodra që ka nisur të shitet rreth 70 vjet më parë, do të quhet Potato Head në paketim. Kompanitë e tjera të lodrave kanë marrë vendime të ngjashme në vitet e fundit, duke shkelur normat tradicionale gjinore. “Hasbro është duke u siguruar që të gjithë të ndihen të mirëpritur në botën e Potato Head duke hequr zyrtarisht titullin ‘Zoti’ nga emri dhe logo e markës Mr. Potato Head për të promovuar barazinë gjinore dhe përfshirjen”, tha Hasbro për ndryshimin e emrit.

Lodra e rimodeluar, e cila mund të montohet me një përzgjedhje të pjesëve të trupit dhe rrobave të ndryshme, do të dalë në vjeshtë të këtij viti, tha Hasbro. Kompania tha se lodra do t’i lejojë fëmijët “të imagjinojnë dhe krijojnë familjen e tyre të Kryetarit të Patates“.

Z. Potato Head ishte një nga personazhet kryesore në Toy Story, një seri filmash të animuar prodhuar nga Pixar dhe publikuar nga Walt Disney Pictures. Në një intervistë me revistën e biznesit Fast Company, menaxheri i përgjithshëm i Hasbro Kimberly Boyd tha se marka Z. dhe Znj ishte “kufizuese kur bëhet fjalë për identitetin gjinor dhe strukturën e familjes. Kultura ka evoluar”.

Z. Potato Head doli për herë të parë në shitje në 1952. Pas suksesit të saj, Znj. Potato Head, së bashku me aksesorët tradicionalë vajzërorë, u lançua vitin pasues.

Ndryshime janë bërë me marka të tjera klasike, duke përfshirë Barbie, e cila fillimisht ishte konceptuar për të qenë e gjatë, e bardhë dhe bjonde por tani vjen në një shumëllojshmëri etnish dhe formash trupore.

Në vitin 2019, gjigandi global i lodrave Mattel prodhoi ​​një linjë kukullash gjinore-neutrale.

Burimi: BBC