Google kërcënon Australinë se do të heqë motorin e kërkimit, pasi ky shtet kërkon bashkëpunim midis Google Australia dhe mediave vendase

Google kërcënon Australinë se do të heqë motorin e kërkimit, pasi ky shtet kërkon bashkëpunim midis Google Australia dhe mediave vendase


Google ka kërcënuar të heqë motorin e saj të kërkimit nga Australia në lidhje me përpjekjen e vendit për ta bërë gjigantin e teknologjisë të ndajë honorare me botuesit e lajmeve.

Australia po paraqet një ligj për herë të parë në botë për të bërë Google, Facebook dhe kompani të tjera të paguajnë media për përmbajtjen e tyre të lajmeve.

Por firmat amerikane kanë kundërshtuar, duke paralajmëruar se ligji do t’i bëjë ata të tërheqin disa nga shërbimet e tyre.

Kryeministri australian, Scott Morrison tha se ligjvënësit nuk do t’i nënshtrohen “kërcënimeve”.

Kodi i propozuar i lajmeve shihet si një rast i mundshëm testimi global për mënyrën se si qeveritë mund të kërkojnë të rregullojnë firmat e mëdha të teknologjisë në vendet e tyre.

Kodi i Australisë do të lidhte Google dhe Facebook në negociatat e ndërmjetësuara me botuesit mbi vlerën e përmbajtjes së lajmeve.

Menaxherja i Google Australia, Mel Silva tha në një seancë dëgjimore se ligjet janë “të pazbatueshme”.

“Nëse ky version i kodit do të bëhej ligj, nuk do të na jepte zgjidhje tjetër përveçse të ndalojmë vënien në dispozicion të ‘google search’ në Australi”, shton ajo.

Google akuzohet për keqinformim në Australi

Ligjvënësit akuzojnë Google për “shantazh” dhe ngacmimin për ngritjen e reformës në Australi.

“Do të shkojë në të gjithë botën. A do të tërhiqeni nga çdo treg, apo jo? A ka të bëjë me ndalimin e përparësisë?” – Por senatori Rex Patrick tha se ky vendim mund të merret në të gjithë botën dhe pyet Google “Çfarë do të bëni, do të tërhiqeni nga tregu?”

“Më lejoni të jem i qartë: Australia bën rregullat e veta për gjërat që mund të bëni në Australi”, u tha ai gazetarëve.

Google është motori kryesor i kërkimit në Australi. Qeveria ka argumentuar se për shkak se platformat e teknologjisë fitojnë klientë nga njerëzit që duan të lexojnë lajmet, gjigandët e teknologjisë duhet t’i paguajnë redaksive një shumë “të drejtë” për gazetarinë e tyre.

Përveç kësaj, ajo ka argumentuar se mbështetja financiare është e nevojshme për industrinë e saj të zhurmshme të lajmeve sepse një media e fortë është jetike për demokracinë.

Top Channel