​Apple prodhoi iPod-in spiun për Qeverinë e SHBA-së


Vetëm kur mendojmë se asgjë nuk mund të na befasojë më, një histori spiune e denjë për James Bond arrin nga SHBA.

Apple ndihmoi qeverinë amerikane të bënte një version të iPod që shërben si një pajisje spiune.

Ish-punonjësi i Apple, David Scheyer, në një tekst të gjatë për Tidbits, zbuloi se në vitin 2005, dy persona nga kompania “Bechtel”, në emër të Ministrisë së Energjisë kontaktuan Apple.

Ata dyshohet se kishin nevojë për ndihmë për një iPod që do të dukej dhe funksiononte si një i vërtetë, por do të kishin brenda tij sensorë sekret për të regjistruar të dhëna.

Vetëm katër vetë dinin për të gjithë projektin. Inxhinierët ndihmuan në hartimin dhe krijimin e një versioni të veçantë të softuerit iPod që do të plotësonte kërkesat “sekrete”.

“Ata donin të shtonin pajisje speciale në iPod dhe të regjistronin të dhëna në të, por në një mënyrë që ishte e pamundur të zbulohej. Dhe iPod prapë duhej të dukej krejt i zakonshëm,” shpjegoi Scheer.

Ai theksoi se Apple nuk mori asnjë dollar të vetëm për të gjithë projektin, por ata e bënë atë si një “shërbim” për Ministrinë e Energjisë.

Edhe pse Scheer kurrë nuk zbuloi saktësisht se çfarë po bënin këta njerëz me këtë pajisje të modifikuar, ai spekulon se ata mund ta kenë kthyer atë në një banak të fshehur Geiger në mënyrë që ata të mund të matnin fshehtë rrezatimin.

Se historia është e vërtetë u konfirmua nga disa ish-punonjës të tjerë të Apple, të cilët panë dy vizitorë misteriozë. Sidoqoftë, Apple nuk ka zyrtarisht asnjë të dhënë për “iPod special”.

Kjo histori u konfirmua edhe nga Tony Fadel, një inxhinier i cili quhet “Babai i iPod”.

“Nuk ka dyshim se ky projekt ishte i vërtetë. Është një histori interesante se si filloi të gjitha, dhe si u mbajt e fshehtë,” shkroi ai në llogarinë e tij në Twitter.

Top Channel